Ритонът на Божков е под постоянно наблюдение, не бил откраднат

Записите от всяка една интеракция на служителите на музея с ритона ще бъдат изпратени в съда

28.05.2020 | 16:06 Редактор: Юлия Христова
Ритонът на Божков е под постоянно наблюдение, не бил откраднат

Преди няколко дни бизнесменът Васил Божков пусна пост в социалните мрежи, че ритон от колекцията му се продава в антикварен магазин в Западна Европа. Но сребърната антика всъщност все още е в НИМ. Тя се следи от видео наблюдение 24 часа в денонощието.

Записите от всяка една интеракция на служителите на музея с ритона ще бъдат изпратени в съда, за да се докаже, че обвиненията на Божков са несъстоятелни.

Служители на музея казват пред "24 часа", че всички техни действия по съхраняването на колекцията, както и физическото им съхраняване 24/7 се видеозаснемат. Това се прави, защото знаят, че си имат работа с ДС и ще бъдат подложени на непрестанни атаки.

А според хора от антикварния бизнес, едва ли толкова ценна находка би могла да бъде изнесена от страната и да стигне до Западна Европа при тази пандемична обстановка, когато пътуванията са забранени. Според тях, дори и тя да беше открадната, евентуалният престъпник би я предложил на Божков за да я откупи, а не да я продава в антикварен магазин.

Не на последно място - едва ли служителите на НИМ биха докоснали антика, която е и веществено доказателство. А според  доц. Бони Петрунова, директорката на музея, от него не може да се изнесе и средновековно копче.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК