Разбиха международна група за пране на пари, арестуваха трима нашенци

Щетите от  измамите възлизат на близо 80 млн. евро

06.04.2020 | 11:44 Редактор: Александра Иванова
Разбиха международна група за пране на пари, арестуваха трима нашенци

Неутрализирана е международна организирана престъпна група за пране на пари с участието на българи. Групата се е занимавала още с корупция и компютърни престъпления, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата. 

Пострадали от действията на престъпната мрежа се оказват хиляди граждани на десетки европейски и други държави. Щетите от  измамите възлизат на близо 80 млн. евро при положение, че голям брой пострадали  лица не са подали жалба.

В България са задържани трима български и един германски гражданин. Двама от тях са сред предполагаемите ръководители на групата.

В Сърбия са задържани пет лица, поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и парични средства. В Германия е блокирана банкова сметка на престъпната група с над 2,5 милиона евро.

Разследването срещу международната престъпна група започва Главната прокуратура в гр. Бамберг, Германия  преди близо година, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Подкрепа в обмена на информация и координиране на действията по разследването оказват Европол и Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроджъст.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК