Разследват влогър от Пазарджик, обявил дете от града за починало в катастрофа

Родителите на момичето подали сигнал в полицията и прокуратурата

05.03.2020 | 19:12 Редактор: Ивет Арабова

Прокуратурата в Пазарджик разследване за влогър, който обяви дете от града за починало, за да търси популярност в социалните мрежи. В публикацията в социалните мрежи той дори е обяснил, че детето е било блъснато от кола, а шофьорът е избягал.

На последователите си в мрежата мнимият родител обещава да даде повече подробности. Оказва се, че измамникът е използвал снимка, направена от бащата на детето, който е един от популярните фотографи в Пазарджик. Близки на детето случайно виждат снимката и сигнализират на бащата. 


 
"Писах му, че това е снимка на моето дете и ако обича, да поправи грешката и да я изтрие. Той ми обясни, че снимката е от Google и че по никакъв начин не е напrавил гаф. Писа ми няколко пъти "моля те, не ме съди", но аз съм решил твърдо да си търся правата", обясни бащата на момиченцето - Стоян Георгиев.

Семейството е подало сигнал в полицията и в прокуратурата. Случаят е поет и от отдел "Киберпрестъпност“. Родителите предполагат, че целта на публикацията е да авторът ѝ да събере по-голяма популярност в социалните мрежи. 

Според експертите нищо не може да спре злоупотребата със снимки, качени в интернет.  

"Това е престъпление, деяние с много висока степен на обществена опасност. Това е деяние, което може да бъде извършено много лесно, просто копирайки снимка, се публикува такава шокираща информация", обясни експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Експертите съветват в случай на подобни злоупотреби незабавно да се свържете с МВР.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК