Съдът остави Елена Динева в ареста за постоянно

Тя можела да повлияе на свидетелите

27.02.2020 | 16:14 Редактор: Ралица Братанова

Елена Динева остава за постоянно в ареста. Това наложи Апелативният специализиран съд.  

Динева можеше да излезе на свобода с гаранция от 1,5 млн. лева гаранция, но шефът на Апелативния спецсъд Георги Ушев реши, че в настоящия момент най-удачно е "задържане под стража". 

Тя можела да повлияе на свидетелите, както имало достатъчно доказателства за обоснованото предположение, че Динева е част от организираната престъпна група.

От важно значение за решението на магистратите се оказаха свидетелските показания на Цветомир Найденов, основният свидетел срещу Васил Божков. Той беше разпитан от разследващите минути преди да започне днешното заседание на апелативните съдии. 

Именно от свидетелските показания на Найденов става ясно, че съпругата на Васил Божков е имала значителна власт в организираната престъпна група. Според разследващите е знаела и за немалка част от извършенитe престъпления. 

Адвокатите на Динева отново заявиха пред съда, че доказателствата срещу Динева са оскъдни, от което не може да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението. 

Съпругата на Божков заяви изрази възмущението си от свидетелските показания на Цветомир Найденов и описа, че другите свидетелите по делото срещу нея са от техния градинар, хигиенистка в кухнята им, както и от три рецепционистки от офиса на "Нове холдинг". 

По-рано днес същият съдийски състав отхвърли задочното обжалване на бизнесмена Васил Божков и съдружника му Георги Попов на прокурорското постановление за задържането им за 72 часа. 

Те отправиха искането си от Обединените Арабски емирства. 

Междувременно случайно или да, двама прокурори извършиха работно посещение в Обединените арабски емирства, където е обсъдена възможността за подписване на меморандум за сътрудничество.

В рамките на посещението двете страни са обсъдили и така наречените "наказателно-правни въпроси от взаимен интерес".

Вижте още в репортажа на Сергей Тодоров

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК