Задържаха сина на скулптора Георги Чапкънов за банков обир

Той задигна 12 хиляди лева от офис на банка в квартал "Бъкстон"

13.02.2020 | 18:30 Редактор: Кристина Крумова

Наследник на скулптора Георги Чапкънов Константин Чапкънов е задържаният за вчерашният обир на банка в столицата. Той задигна 12 хиляди лева от офис в квартал "Бъкстон". Вече са повдигнати обвинения. Междувременно, заради зачестилите обири от полицията вземат спешни мерки.

Няколко обира на магазини, банки и касови центрове в цялата страна през последната седмица вдигнаха служителите на МВР на крак. Вчера от банков клон в София задигнаха 12 хил. лева. Още снощи извършителят е бил заловен. 

Според източници на Bulgaria ON AIR задържаният е от семейството на известния скулптор Георги Чапкънов. Самият той потвърди, че става въпрос за негов син. 

Все още не е разкрит обира на банков клон в София от началото на седмицата. Обир имаше снощи и във врачанския квартал "Дъбника". Двама души заплашиха служители на касов център. Камерите на обекта са уловили мъжете, които полицията вече е успяла да идентифицира. Двамата се издирват. 

Маскиран и въоръжен снощи влезе и в столичен магазин. По време на нападението в обекта в квартал "Изток" е бил само продавачът. Камери отново запечатват престъплението. Службите са по петите и на него. 

Заради зачестилите нападения над банки на спешна среща днес полицията и Банковият комитет по сигурността начертаха спешни мерки за превенция. 

Срещнахме се с генерал-майор Петко Ангелов. През 90-те той е секретар на МВР. Познава системата отвътре. Разказва ни, че при подобни инциденти реакцията на охранителите и служителите е изключително важна. 

"Когато възникне ситуация на въоръжен грабеж винаги се инструктират охранителите да се държат, никога да не реагират със сила, да запазят самообладание, да изпълняват това, което иска нападателя", разказа той. 
Повечето охранители в банковия сектор са бивши служители на системата. Въпреки че са пенсионирани, са предпочитани. Според протокола в подобни случаи най-важното е да се запазят животът и здравето на всички.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК