Aпелативните прокуратури ще наблюдават разследванията за вноса на боклук

Дела са образувани в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново

21.01.2020 | 19:00 Редактор: Юлия Христова

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев апелативните прокуратури в страната ще наблюдават разследванията за вноса на боклук. В момента такива дела са образувани в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. А случаят с италианския боклук, открит на пристанищата в Бургас и Варна, предизвика отзвук и в Скопие. 

Днес официално беше отстранен директора на най-голямото депо в Северна Македония, за което се смята, че е свързано със схемата у нас. Горан Ангелов е един от управителите на фирмата-получател на боклука у нас.

Скандалът с нерегулирания внос на отпадъци от Италия в България от фирма, чиито собственици са македонци, продължава до отеква в западната ни съседка. Единият от замесените македонски граждани е именно Горан Ангелов, който се оказва и управител на скопското сметище Дрисла.

Според кмета на Скопие Петре Шилегов - в страната не са внасяни опасни боклуци. Той обаче призова управлението на най-голямото депото да бъде проверено, след като вчера го направи собственост на общината.

Управителят на депото край Скопие написа във Facebook, че няма нищо общо със случая и отхвърли всякаква отговорност за отпадъците, намиращи се в пристанищата на Бургас и Варна. Намеква още, че скандалът е организиран с цел приватизирането на сметището.

Властите в Македнония взеха решение да затегнат проверките по митниците. Контролът и инспекцията на всички видове отпадъци и вещества, които биха могли да застрашат здравето на гражданите, ще бъде на по-високо равнище.

Репортаж на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК