Разследват внос на 20 контейнера италиански боклук на пристанище в Бургас

По документи стоката била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук

18.01.2020 | 13:13 Редактор: Ивет Арабова

След съмнителния боклук във Варна откриха нерегламентирани отпадъци и на пристанището в Бургас. Аналогично на ситуацията в морската ни столица, и тук са намерени контейнери от Италия, които престояват на порта с месеци. А проверката в ТЕЦ "Бобов дол“ не показа опасни отпадъци, горени в централата.

Около 20 контейнера боклук, отново от Италия, беше открит на пристанище в Бургас. Товарът пристига от дружеството "Дентиче панталеоне“ по вода у нас на 5 септември и е трябвало да бъде приет от фирмата получател до 3 месеца. По документи стоката съдържа пластмаса и каучук, но реално боклукът бил от друг вид. Какъв - тепърва ще става ясно, но виновният за подобно престъпление може да получи до 4 години затвор и глоба до 5000 лв. 

"Разпоредили сме проверки и на митниците, и на влаковете, и на контейнерите", каза премиерът Бойко Борисов.

Разглеждан обаче е ТЕЦ "Бобов дол“, където още вчера започнаха проверки за горене на опасни отпадъци. Такова обаче не е установено. 

"Не е установено нарушение на вредните емисии, превишаване. Качихме хора на комина, помолих ги да бъде сутринта, да не вземе да умре човек там, като се качва през нощта", обясни министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро.

От ТЕЦ "Бобов дол“ отговориха на властта с писмо, в което посочват, че имат всички видове разрешителни за дейност и няма наличие на опасни отпадъци. В позицията се казва още, че централата "е включена в един безумен сценарий на един зле управляван апарат, като служителите са карани да пишат обяснения, а от няколко дни нормалната дейност на дружеството е спряна. Екоминистърът обаче е категоричен, че работата в Бобов дол ще бъде спряна докато инсталациите не станат напълно изрядни.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК