Бургаската прокуратура разследва вноса на контейнерите с италиански боклук

Все още не е ясно какво има в тях, но не били опасни вещества

20.01.2020 | 13:42 Редактор: Ивет Арабова

Бургаската окръжна прокуратура започна разследва на нерегламентиран внос на 20 контейнера с отпадъци от Италия, които се съхраняват на пристанището в града. Предстои издирване на лицата, свързани с износа и вноса, за което ще се търси съдействието на европейските служби, съобщиха от държавното обвинение. 

Досъдебното производство, което се ръководи от районната прокуратура в Бургас, е за внос на отпадъци в противоречие на закона, за което се предвиждат лишаване от свобода до четири години и глоба до 5 000 лева, съобщи наблюдаващият делото прокурор. Какво обаче има в 20-те контейнера на бургаското пристанище – все още не е ясно. 

"В момента продължават издирвателени мероприятия на всички лица и дружества, имащи отношение към вноса, превоза и транспорта до фирмата получател, която е от град Плевен", обясни зам.-директорът на ОДМВР Бургас Емил Павлов.

Корабът с контейнерите акостира в Бургас в началото на септември миналата година. Според определения режим отпадъците трябвало да бъдат складирани в Бургас в следващите 90 дни. В документацията е посочено, че се касае за определени количества каучук и пластмаса. От извършени до момента проверки е ясно, че в контейнерите няма опасни вещества.

"Говорим за разминаване в установения отпадък и декларирания, но със сигурност няма токсичен или радиоактивен такъв", каза още Емил Павлов.

Разследването ще иска съдействието на европейските служби за издирване на лицата, свързани с експорта и инпорта на отпадъците на бургаското пристанище. Към момента те са с изтекъл статут за съхранение. От прокуратурата все още не знаят защо фирмата не ги е приела. 

Отпадъците от Бургас е трябвало да стигнат до Плевен за рециклиране, а тези във Варна са били за ТЕЦ "Бобов дол". 

Пратката била изпратена от италианското дуржество "Дентиче Пантелоне", а получитал е българската "Блацион" ООД. Боклукът имал право да остане на пристанището 90 дни. От "Балцион" обаче не потръсили пратката си, заради което  пропрокуратурата започна проверка на съдържанието на товара.

Според търговския регистър "Блацион" ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление тук на ул. "Фредерик Жолио Кюри" номер 20, ет. 4.

Управители на фирмата са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов, сред собствениците са италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче, както и пернишката фирма "Юпитер секюрити" ЕООД. 

На адреса на фирмата не откриваме никого. 

Разбираме, че адресната регистрация на Блаже Игнатовски е в центъра на София. 

Потърсихме за коментар управителя на "Блацион" ООД - Блаже Игнатов в дома му. 

Другият управител на фирмата - Горан Ангелов е директор на дружество за преработка на отпадъци в Македония.  "Дрисла" ООД е общинско дружество, чийто концесионер от 2012г. е италианска фирма. Дружеството няма добра слава в западната ни съседка, тъй като според местните, депото замърсява въздуха.

Днес кметът на Скопие - Петре Шилегов реши да освободи Горан Ангелов като директор на депото и Общината в Скопие то влезе във владение. 

През целия ден Горан Ангелов не вдигаше личния си телофон, а секретарката му отклоняваше обажданията ни.

А другия акционер на ''Блацион'' Блаже Игнатовски  коментира пред македонски журналисти, че отпадъците не са опасни и става дума за пластмаса и автомобилни гуми.

По думите на Игнатовски отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол", тъй като когато пристигнали на пристанището във Варна, лицензът на централата за изгаряне на отпадъци вече бил изтекъл. 

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков и корепосндентите ни в Бургас.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК