Арабаджиеви отиват на съд за данъчни измами и пране на пари

Те ще отговарят за деяния, извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г.

19.12.2019 | 17:00 Редактор: Ралица Братанова
Арабаджиеви отиват на съд за данъчни измами и пране на пари

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви и останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари, пише Dnes.bg.

Те ще отговарят за деяния, извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г., съобщиха още от прокуратурата.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено склонили представляващи въпросните дружества да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа "липсващ търговец".

Впоследствие придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им.

За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви - Вълчо (който не е обвинен като член на групата) в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.

Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест. Два месеца по-късно те бяха екстрадирани в България и им бяха предявени обвиненията.

Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК