Задържаха 9 души за пране на пари, сред тях и служител на ДАНС в Пловдив (Обновена)

На имената на роми са регистрирани фирми

30.09.2019 | 13:05 Редактор: Силвия Грозева

Мащабна схема за пране на милиони разкриха криминалисти в Пловдив. Задържани са 9 души - сред тях и служител на ДАНС. 

Софийска кантора се занимавала със създаване на офшорни дружества, вписвайки като техни управители социално слаби роми. Схемата работила от поне година. 

На адреса на кантората в София не открихме никого. Телефоните на фирмата също бяха изключени. А пред вратата на кантората беше оставена единствено торба с обяд, адресирана до С.Т. 

Според криминалистите схемата се задвижвала от различни държави, сред които Панама и остров Мавриций. Оттам идвали и плащанията за ромите, използвани като прикритие за офшорните компании.

В схемата е замесен и служител на ДАНС, който проучвал хората, на които могат да се препишат фирмите. Именно той дал информация на двамата подпалвачи на магазина, чийто собственик изтеглил преведените от офшорките пари. 

Собственикът на фирмата, чийто магазин е подпален, е човекът, подал сигнал до полицията, че е бил заплашван. Освен него, заплахи получил и съучастникът му, с когото изтеглили сумата от направената схема. 

Той твърди, че дилърите пребили и отвлекли майка му във Войводиново. До нея стигнали отново чрез информация на служителя в ДАНС. 

А създадените дружества били стотици. За всяко едно от тях преводите по офшорните сметки варират между 20 и 40 хил. евро.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК