Учени разгадаха тайната на уникалния танц на Майкъл Джексън

Как кралят на поп музиката и неговите танцьори се накланят под ъгъл от 45 градуса с абсолютно изправен гръбнак и то без да паднат?

23.05.2018 | 22:51 Редактор: Василена Василева
Учени разгадаха тайната на уникалния танц на Майкъл Джексън

На дансинга Майкъл Джексън си спечели популярност с така наречения танц на мъртвите. Но не само. Учени разкриха тайната на уникалното изпълнение на Майкъл Джексън към песента "Smooth Criminal". Как кралят на поп музиката и неговите танцьори се накланят под ъгъл от 45 градуса с абсолютно изправен гръбнак и то без да паднат?

В танца към песента Майкъл Джексън смайва с движения. А широката публика и до ден днешен си задава въпроса как се изпълнява този на пръв поглед изключително труден танц. 

През годините редица имитатори са се опитвали да повторят движението, но са достигали най-много до 25-30 градуса наклон. 

Индийски учени разкриват, че тайната се състои в обувките. Те са специални, с V-образен разрез в подметката, който служи като закачалка, вкарвана в земята, за да позволи на танцьора да се завърти и да се наведе напред. 

А преди да бъдат изобретени подобни обувки, Майкъл Джексън е използвал въжета. 

Неврохирурзи обаче обясняват, че движенията от този танц могат да доведат до сериозни гръбначни травми, ако танцьорите не разполагат със специални обувки и солидна физическа подготовка.