Затлъстяването води до разширяване на вените

Още един фактор причиняващ подобно състояние – наследствените заболявания на сърдечносъдовата система

17.04.2017 | 14:07 Редактор: Иван Берберов
Затлъстяването води до разширяване на вените

Общата дължина на кръвоносните съдове (артерии, атрериоли, вени и др.) в човешкото тяло е близо 160 хиляди километра. Те работят непрекъснато за доставянето на кислород и хранителни вещества до почти всички телесни клетки, поддържайки организма жив, пише Dnes.bg.

Артериите пренасят богата на кислород кръв от сърцето и белите дробове към останалите тъкани, а чрез вените, пренесла своя кислород и натоварена с въглероден диоксид, кръвта се връща обратно за преработка. 
 
Кръвоносната система на човека е устойчив и гъвкав механизъм, способен да се нагажда към различни условия и стресофи фактори. Разположените в долната част на тялото вени обаче, като тези в краката, са подложени на допълнителен стрес – гравитацията.  Те трябва да работят срещу нея, което може да доведе до нарушения в нормалната им функция. 
 
Промени в тялото, свързани с натрупването на излишни килограми, метаболитни заболявания и стареене, могат да доведат до появата на т.нар. "варикозни" или разширени вени, в които се натрупва кръв, водеща до разширяването и раздуването на вени, намиращи се далеч под сърцето.
 
Вените съдържат множество клапи, които подсигуряват еднопосочното преминаване на кръв към сърцето, без стичане назад по съда. Съществуват различни фактори, които могат да увредят клапите.
 
Един от тях е възрастта – с времето, мускулните нишки, контролиращи състоянието на кръвоносните съдове, стават по-тънки и силата им отслабва. Това повлиява негативно и способността на венозните клапи да се отварят и затварят ефективно. Още един фактор води до подобно състояние – наследствените (генетични) заболявания на сърдечносъдовата система.
 
Затлъстяването също води до издуване на вените. По-голямата телесна маса означава по-голям натиск, упражнен върху краката, което увеличава кръвоносното налягане във вените, развива се венозна хипертония.
 
В сравнение с артериалните, венозните стени са по-тънки и подложени на високо вътрешно налягане, те се поддават и се разширяват по-лесно. Клапите обаче остават със същите размери и не могат да постигнат плътно затваряне на съда, което води до връщане и задържане на кръв.