България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Децата ни стават все по-дебели

Борбата със затлъстяването започва от бременността, посочи консултантът по диетика проф. Стефка Петрова пред Bulgaria ON AIR

03.04.2017 | 08:04 Редактор: Иван Берберов
Децата ни стават все по-дебели

Статистиката сочи - България е пета в света по затлъстяване при децата.

В студиото на "България сутрин" националният консултант по здравословното хранене и диетика проф. Стефка Петрова коментира проблема със затлъстяването и нездравословното хранене при децата. 

Според нея първият определящ фактор за храненето на детето се появява още преди то да е поело първата си глътка въздух. Здравословното хранене започва от бременността.

"Проблемът почва още от бременността, начинът на хранене на майката по време на бременността определя начина на хранене на детето", посочи тя.

И допълни, че как едно бебе ще бъде кърмено и захранвано, е също голяма определяща сила относно как ще изгради хранителните си навици, когато порасне.

"Лекарите трябва да обърнат внимание на жената в детеродна възраст. Всичко в ранна възраст оказва влияние върху целия живот на новороденото", обясни проф. Петрова.

Друго нейно мнение е, че ако родителите не показват нагледно как трябва да се храни детето, то няма да възприеме съветите, колкото и да са добри.

"Ако родителите нямат навика да се хранят здравословно, ако не знаят и не полагат усилия да се хранят както трябва, то детето им също няма да се храни правилно", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още във видеото: