"Food revolution" се бори със затлъстяването при децата

Прекомерната употреба на захар води до редица заболявания

03.04.2017 | 12:43 Редактор: Иван Берберов

Британският топ готвач Джейми Оливър ще помага на българските деца да отслабнат. Това ще стане посредством неговата организация "Food revolution", която вече има представителство у нас.

През последните години затлъстяването при децата достигна умопомрачителни размери, превръщайки се в епидемията на 21-ви век. Срещу негативната тенденция тръгна световно известния готвач Джейми Оливър. Мисията му да промени изцяло начина на хранене при подрастващите среща съмишленици и в България. Група родители от София, стават посланици на организацията "Food Revolution".

Да научиш детето си да се храни здравословно е не лека задача, признава Екатерина. Всеки ден тя приготвя обяд за дъщеря си Ани. Седемгодишното момиче вече знае кое е полезно за нея.

Често децата на нейната възраст предпочитат лакомства в шарени опаковки. Като отговорен родител Екатерина се опитва да промени това, но не получава нужната подкрепа. 

"Аз съм сама със семейството ми и още няколко други майки, но навсякъде на друго място, където отидем, се преподава точно обратното. Ани излиза с приятелчета и всички около нея ядат нещо друго, отива на училище и в лавката се продават солети, чипс", споделя Екатерина Йосифова. 

За да извадят чипса и шоколада от раниците на своите деца, посланиците на "Food revolution" са си поставили за цел да променят остарелия модел на хранене в училищата и детските градини. Според Световната здравна организация дневното количество на захар не трябва да превишава 10% от общия калориен прием. 

Подобно на Джейми Оливър – Софи Йотова иска да научи хората да се хранят правилно. Като кулинарен блогър и човек с корпоративна кариера, обича да разбива митовете за здравословното хранене. 

„Мит е , че да си приготвяш здравословна храна отнема време и е много сложно. Хората трябва да дадат шанс на нещо различно и да видят как в своето ежедневие, могат да разполагат за всяко хранене от деня с нещо, което им дава нутриенти – енергия и всякакви полезни неща", обясни тя. 

Софи организира работилници за приготвяне на здравословна храна. Там среща редица родители, които са загрижени за здравето на своите децата.

Прекомерната употреба на захар и въглехидрати може да доведе както до затлъстяване, така и до редица други заболявания. Затова - една от основните цели, които си поставят посланиците на Джейми Оливър, е да направят хората по информирани. 

А желание от страна на родителите има. Представителите на "Food Revolution Bulgaria" получават десетки писма от хора, загрижени за здравето на децата си. Надяват се да бъдат подкрепени и от медицинското съсловие, защото вярват че нуждата от промяна вече е назряла.

Вижте още във видеото: