Коледната елха влошава здравето ни?

Мухълът и алергените по дървото предизвикват алергични реакции

25.12.2016 | 12:55 Редактор: Тодор Петров
Коледната елха влошава здравето ни?

Скокът на респираторните заболявания, грипът и настинката по време на зимния сезон и особено около празниците, може да се дължи на коледните дръвчета. Но е добре да знаем, че не самото дърво причинява влошаване на здравословното ни състояние. 

Оказва се, че много хора развиват симптоми на алергия именно към елхите. Много специалисти го наричат "синдром на коледната елха". За щастие, в по-голямата част от случаите състоянието преминава леко, но понякога се стига до възпаление на горните дихателни пътища, информира Puls.bg.
 
Кои са симптомите на алергията към коледната елха? 

Кашлица
Хрипове
Кихане
Синузит
Влажни очи
Подуване на гърлото
Умора
Какво причинява алергичната реакция?

 
Според учени не съществува перфектното коледно дърво, което да не предизвиква алергии или пък да не пречи на хората с вече развити такива. Всъщност, причините за това за мухълът и другите алергени по самото дърво. 
 
Изследователите са открили повече от 50 различни вида плесен върху коледните дръвчета, за много от които е известно, че предизвикват алергични реакции. Повечето от тези алергени са видове листна маса, най-често свързана с разлагането на растителните вещества. 
 
Когато елхата бъде поставена в дома ни, където е топло, спорите на мухъла цъфтят, което води до бързото им повишаване във въздуха в къщата.