fallback

На 8 декември светът губи Джон Ленън и Даймбег Даръл

Денят е белязан и от раждането на Джим Морисън

08.12.2016 | 21:30 Автор: Луиза Божинова

Днешният 8 декември е мрачна дата в историята на рок музиката. На този ден през 1980 година е убит Джон Ленън. Денят е белязан и от смъртта на китариста на траш легендите "Пантера" Даймбег Даръл.

Малко преди 11 часа на 8 декември през 1980 година Джон Ленън и Йоко Оно се връщат в апартамента си в Ню Йорк. Марк Дейвид Чапман, болен фен на "Бийтълс", застрелва Ленън с 4 куршума в гръб. Ленън е закаран в болница, но вече е късно.

Няколко часа по-рано Марк Чапман го е помолил за автограф върху "Дабъл Фентъзи" - издаденият му преди седмица нов албум. След като убива идола си чака търпеливо пристигането на полицията. В съда обяснява, че е искал да стане просто известен, дори е направил списък със знаменитости, чието убийство е щяло да му помогне.

Чапман все още е в затвора, след като властите отхвърлиха поредната молба за помилване.

От ръката на луд фен загива и Даймбег Даръл загива на същата дата, но през 2004 година. Китаристът на "Пантера" е застрелян, докато свири с групата си Damageplan на сцената на клуб Alrosa Villa в Калъмбъс, Охайо. Убиецът му Нейтън Гейл стреля по китариста шест пъти, четири от които в главата.

Даймбег умира на място, а рок музиката загубва завинаги един от най-добрите китаристи в историята.

Според една от теориите убиецът Гейл бил разярен от разрива в отношенията между Даймбег и вокалиста на "Пантера" Фил Анселмо, довел до разпадането на групата.

Въпреки мрачната сянка на 8 декември, денят е белязан и от едно важно събитие. На този ден се ражда Джим Морисън, гласът на The Doors. Бунтар, революционер, анархист и дори нихилист. Творбите му променят завинаги музиката и остават неизлечима следа в световната култура. Морисън е увековечен във филма от 1991 г. "The Doors" с Вал Килмър в главната роля.

fallback
Още от Любопитно
fallback