Антарктида - кухнята на времето

Там правим нещо за цялото човечество, каза в "България сутрин" директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев

08.11.2016 | 09:58
Антарктида - кухнята на времето

Науката не е само да се носят пари, тя носи и косвено пари. Антарктида е кухнята на времето. Там изследваме какво става с глобалния климат, който може да има последици за цялото човечество и нашето бъдеще. Нашите изследвания не са свързани с бизнеса. Това каза в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

По думите му първата експедиция е започнала от нулата и без пари. 

"Вървим по един български модел. Мотивираше ни това, че на Антарктида ни уважаваха. Там правим нещо за страната си и за цялото човечество", обясни гостът.

Той каза още, че България е единствената балканска държава, която има база и ръководи този континент.

"Ние виждахме как става нещо на другия край на света, без пари. Разбрахме колко е важно да имаш добри съседи, каквито бяха испанците. Сега вече базата ни е уютна, макар че там отиваш без приятели и сме едно изолирано общество. Там отиваш със съмишленици и работиш в екип, защото ако не работиш с колегата си, можеш да загинеш", обясни професорът.

Той посочи, че наблизо няма болница, нито апаратура, която да помогне при заболяване.

"На Антарктида правим една авангардна наука и главната цел на нашата експедиция е научната програма. Щастлив  съм, че след 25 години най-накрая беше приета програма за полярни изследвания. Това ни дава увереност, че нашите изследвания ще продължат, тъй като те са належащи за ЕС", уточни гостът.

Професорът обясни, че стигат до новите територии със ски и шейни. 

"Нашите геолози ще работят 25 дни на палатка. Сега подготвяме оборудването, защото в близост няма нищо", допълни проф. Христо Пимпирев.

Той посочи, че най-големият успех е, че вече 24 експедиции всички са се връщали живи и здрави в България.

"Там сме затворено общество и психологията е определяща. Дамите, които идват, се справят понякога по-добре от мъжете", посочи гостът.

Според него континентът не е само за учени, а и за хора на изкуството.

Вижте във видеото какво още каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев: