Мистериите на Вселената

Кога ще излезе истината за НЛО?

04.02.2016 | 13:25 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

От Мартина Ганчева

В навечерието на годината на огнената маймуна – древнобългарският календар и влиянието му в източния. Космическата калиграфия на глаголицата и скритото значение на знаците. Вярно ли е все още, че истината е някъде там? Нови факти за извънземно присъствие на земята и близки срещи от трети вид. Пътуване отвъд ледовете и близки срещи... с пингвините. За всичко това и за още много интересни неща екипът на предаването ДНЕС разговаря със събеседниците си.

Философът и културолог Ина Май Джарс разказа за древния български календар, източните му варианти днес и космическата калиграфия на Глаголица. 

"Календарът е критерий за интелигентността на един народ, а да владееш една азбука си е политика", коментира Джарс. По думите й и тази година ще бъде успешна за творческите личности, ще мине под знака на пътуванията и забавленията.

Неда Лаптева,  ученичка, която се среща лично със Стивън Хокинг сподели за първия си досег до гениалния астрофизик. Преди 2 години печели състезание за въпрос към Хокинг и има щастието да му го зададе лично на фестивал на Канарските острови. Това преживяване ще продължи и тази година, Неда така е заинтригувала Хокинг, че вече е поканена на вечеря с него по време на научния фестивал на астрофизиците Стармус.

"От 1997г. се отварят много от файловете на ЦРУ и КГБ. Съществува документ, подписан от всички президенти – информира, че са се разбили две чинии. Междузвездните войни са наша измишльотина. Агресията е характерна за комплексирани цивилизации", подчерта проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания на БАН

"Медитацията е буден покой. Връща ума ни в настоящия момент, мислите се освобождават. Хубаво е да се медитира на празен стомах преди закуска. Медитацията е обратното на концентрацията. Това е вид отпускане“, разказа Константин Драгов, първият български учител на изкуството да живееш.

Всички езици по света имат общ корен на речта. До този извод стигнаха американски и британски лингвисти. Те сравняват значенията на най-основните и прости думи в 81 езика.

Малко са съвременните народи в Европа с толкова спорен произход като този на българите. Проблемът се усложнява главно заради несигурността в етногенезиса на прабългарите. На какъв език са говорили част от предците ни? Каква е азбуката им? 

Извънземен разум почти сигурно съществува, но вместо да търси контакт с него, човечеството трябва да прави всичко възможно да го избягва. Това твърди известният физик и математик Стивън Хокинг. 

Уфолозите често подозират тайните служби в потулване на информация, особено когато става дума за НЛО. Сега обаче ЦРУ представя солиден архив от документи и снимки, свързани с извънземен живот. Какво ни разкриват те?

През 90-те "Досиетата Х" ни хипнотизираше през телевизорите и ни караше да се плашим дори от сянката си. 14 години по-късно агентите от ФБР Фокс Мълдър и Дейна Скъли се завърнаха на малкия екран. "Досиетата Х" продължават с 10 си сезон. Но може ли поредицата да ни изненада с нещо ново? 

Бермудският триъгълник - това е онази част от територията на планетата, която се смята за най-ужасното, най-страшно и загадъчно място, където са изчезнали безследно множество самолети и кораби. Място, на което компасът не показва магнитния полюс на планетата. Не случайно го наричат и Дяволския триъгълник.

Швейцарецът Ерих фон Деникен стана световна знаменитост през 70-те години на миналия век с книгите си "Спомени от бъдещето" и "Боговете са били астронавти“. Претворени в телевизионни поредици, документалните филми станаха най-популярните в областта на тайнствения произход на човека и зараждането на цивилизациите. Те предизвикват любопитство и днес.

Какво си представяте, когато чуете за края на света? Често асоциацията е свързана с Апокалипсис, студ и ледена епоха. Популярната писателка Людмила Филипова го свързва с Антарктида. Тя е сред малкото българи, посетили Ледения континент. А впечатленията претворява в роман. Както сигурно се досещате книгата е озаглавена "Пътуване до края на света".

В точката, където Земята сякаш свършва, започват магията и мистерията, пълни с невъобразима красота. Патагония е обитавана поне от година 10 500 пр. н.е., но е бил открита наскоро от колониалисти. Въпреки това, тази част на планетата винаги е била източник на удивление, на необяснима красота и несломимия характер на природата. 

По-рано в предаването чухме разказа на авторката Людмила Филипова за пътешествието й до Антарктида и новия й роман, озаглавен "Пътуване до края на света“. След като написва своя пътепис, малко преди Коледа, Людмила се завръща на Ледения континент. Заедно с още няколко българи тя има мисия – да остави специална капсула.