Какво можем да научим от филмите за пътуването в Космоса?

Не се доверявайте на компютри, а още по-малко на извънземни

14.11.2014 | 15:50 Редактор: Ирина Георгиева
Какво можем да научим от филмите за пътуването в Космоса?

Според последния хитов филм на Холивуд "Интерстелар", хората могат да пътуват до далечни планети чрез червейни дупки. Но какво друго можем да научим от филмите като цяло за пътуването в Космоса? Журналистите на BBC се опитаха да разберат.

От взривяването на очите с шумните експлозии до мидихлорианите (Междузвездни войни),  научната фантастика често е осмивана, заради това, че разбира доста погрешно науката. Съществуват десетки блогове, написани от уважавани учени и коментатори, които укоряват писатели и режисьори, че жертват основните закони на Вселената само, за да разкажат по-добре историята си.

Но с новата вълна научно-фантастични филми като Гравитация и Интерстелар, които взимат физиката насериозно, време ли е да оставим филмите да ни научат на нещо ново за Космоса и стремежа на хората да достигнат звездите?

Е, нека видим: Внимание: следващите редове съдържат спойлери и прененебрежение към вулканците (Стар Трек).

"Провалът не е опция"

В Аполо 13, ръководителят на полета Джийн Кранц (изигран от Ед Харис) се намира пред една черна дъска и казва на екипа си "Досега не сме губили американец в Космоса и със сигурност това няма да се случи в моята смяна. Провалът не е опция!" Тогава всички зрители знаят, че всичко ще е добре.

Реално дали Кранц ще каже тази фраза или не - не е от такова значение, но тя се превръща в синоним не само на "дух, който може всичко" и който притежават всички космически пионери, а се сравнява с трудности, ръководства и достига дори до бизнес семинари. Ако посетите център на Хюстън ще се сблъскате с тази проста фразичка на книги, чаши и тениски.

"Провалът не е опция" със сигурност става основната философия на мисията на Аполо 13 и тяхното (спойлер) в крайна сметка успешно завръщане на Земята.

Хората се учат от грешките си и през космическата епоха, свързана с провали, бедствия и трагедии, те са си изкарали изводите, че трябва да си повишат безопасността и надеждността на космическите кораби. От старта на Аполо 1 през 1967г., в която умират трима американци до Аполо 12, в която позволява на хора да се разходят върху Луната и да се върна безопасно на Земята.

По същия начин, космонавтите и астронавтите на Союз 1, Союз 11, Challenger, Columbia and SpaceShipTwo, са дали живота си, за да развият човешкото познание. За щастие, провалите не винаги са свързани с човешки жертви, но ако той не е опция, ние никога няма да поемем риск и да разширим границите си с технологиите.

Пазете се от извънземни

От "Пришълеца" на Ридли Скот става ясно, че андроидите и извънземните рядко идват с мир. Има разбира се и изключения като вулканците в Стар Трек.

Доза за размисъл обаче е и как хората се отнасят към новите светове. Проф.  Стивън Хокинг предупреждава за рисковете, които крият опитите да контактуваме с извънземни. През 2010г. той коментира, че те ще дойдат и ще ограбят нашите ресурси. На конференция той казва: "Ако извънземните ни посетят ще има същия ефект, както като Колумб е дошъл в Америка" и допълва, че "това не се е отразило добре на местните американци". 

Научната фантастика тук подсказва, че дори и да се сблъскаме с интелигентни извънземни, то хората трябва да са внимателни. Например от NASA са приели толкова сериозно заплахата от извънземни, че след всяка мисия на Apolo до Луната, екипажът е бил поставян под карантина. Подобна процедура се очаква да има и при мисиите от Марс.

Екипажите са проблемни

Земята е в опасност от гигантски астероид и само Брус Уилис и банда "аудсайдери могат да ни спасят". Филмът "Армагедон" може да е пълен с "научни грешки", но той ясно показва какво се случва, когато група хора са събрани в една "тенекиена кутия" и ги изпраща на опасна космическа мисия.

Никой не може да каже със сигурност дали е най-добрата опция да събереш проблемен екипаж, но вероятно най-много проблеми е имало на мисията Shuttle-Mir през 1990 г. Там американците на борда на космическата станция се борят с лошия си руски език, докато руснаците се борят с това да се доверят на американците. Вследствие на това и функционалността на космическия кораб се е влошила.

Екипажът на симулирани мисии до Марс, Марс 500, имали трудности по пътя обратно от Червената планета към Земята - те били свързани най-вече с носталгия и скука.

Всеки път, когато хора се събират заедно в затворени пространства се появява напрежение и космическите агенции се опитват да гарантират и изберат тези астронавти, които са с най-стабилни характери и способност за работа в екип.

Никога не се доверявайте на компютър

Разбира се, в реалността е много по-сигурно да се доверите на компютър, отколкото на човек, но в научната фантастика това не е така. Най-простият пример за това е Терминатор, където машините се опитват да унищожат човечеството като цяло. 

Най-смразяваща сцена във филма от 1968г. "Космическа одисея" е, когато компютърът HAL 9000 е помолен да отвори вратите на космическия кораб за завръщането на астронавта: "Съжалявам Дейв, аз не мога да направя това.",  отговаря компютърът с тих копринен глас. Това е една фраза, която от Apple използват за ъпгрейд.

Истината е, че повечето хора са вече роби на компютрите, таблетите и смартфоните си. Въпреки че все още изкуственият интелект не е създал интелигентни роботи, то няма причина да мислим, че няма да го направи. Завладяващ пример за това са пехотинците в Интерстелар. 

Физиката е умовзривяваща

Пътуване във времето (Doctor Who), телепортация (Стар Трек) и червейни дупки в Космоса (Контакт, Интерстелар)- всичко това говори за възможността скоро да се появят космическите туристи между планетите.

Както и да е, дори и най-абсурдните идеи, като например множество вселени или странни същества, изглеждат напълно възможни за хората с без познания за физиката.

Например, гравитационните вълни във пространство-време (от филма "Гравитация"), които са били теория на Айнщайн, ако бъде разтълкувана, то ще отвори изцяло нов прозорец в Космоса. Познанията за времето и пространството един ден могат да дадат истинска възможност да се скочи между измеренията, червейните дупки - възможност за общуване между времето и пространството. Почти всичко е възможно.

Няма място като дома

Истината е, че ще е трудно на хората да намерят друга такава планета - хубава като Земята, която е щедра на вода, въздух, стабилен климат и предвидими сезони.

/снимка: NASA/