Българската експедиция до Антарктида

Групата заминава на 21 ноември

02.11.2016 | 23:30
Българската експедиция до Антарктида

Юбилейната 25-та българска експедиция ще отпътува за Антарктида. Броени дни преди заминаването президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг, който ще придружава участниците на ледения континент. 

Символът на българската нация за 25-ти пореден път ще бъде развян на най-горещата научна точка-ледената Антарктида, която крие отговорите за световния проблем за глобалното затопляне.

"Благодарение на изключителните усилия на професорите от цялата академична общност, благодарение на целия успех на българските експедиции на ледения континент, България получи огромно признание, а нашият авторитет бе затвърден", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR Росен Плевнелиев.

Българският антарктически институт беше удостоен с почетен знак на държавния глава за изключителния принос и високите резултати на полярните изследвания на Антарктида.

"Радвам се, че има желание в младите да работят в Антарктида, за разлика от тук. Аз съм щастлив, че младите хора имат желание да правят авангардна наука, споделя проф. Христо Пимпирев.

Тази година екипът е от 32 души. Деница е единствената жена геохимик, която за втори път поема пътят за Антарктида.

"Очаквам с нетърпение да замина. Човек стъпи ли един път на ледения континент е като зараза. Искаш всеки път да се връщаш", заяви геохимикът.

Първата група българи потегля на 21 ноември, за да открие научния сезон на континента.