Стотици хиляди ентусиасти очакват фестивала Томатина

Празникът, по време на който участниците се замерят със зрели домати, се провежда в испанското градче Буньол

31.08.2016 | 13:21 Редактор: Луиза Божинова
Facebook

Стотици хиляди ентусиасти с нетърпение очакват един от най-вкусните и забавни фестивали – Томатина. 

Празникът, по време на който участниците се замерят със зрели домати, по традиция се провежда в испанското градче Буньол.

Близо 150 000 килограма домати вече пристигнаха в града, разположен на 38 километра западно от Валенсия. Зрелите домати, предоставени от местни производители, ще да бъдат буквално пресовани на сок по улиците на населеното място. 

Тази година във фестивала се очаква да вземат участие около 20 000 души, дошли специално за празника. 

В Буньол тече трескава подготовка за Томатината, като търговците покриват витрините на своите магазини, за да ги предпазят. 

"Улиците на градчето ни са доста тесни, а по тях след няколко дни ще преминават огромни камиони с ремаркета, пълни със зрели домати. След празника ще остане огромно количество доматен сок, който след това трябва да почистим. Освен това трябва да предпазим витрините на магазините и кафенетата, които могат да бъдат улучени от случаен домат, който да ги счупи", казва Пабло Палмас.

За по-голяма сигурност на участниците пък раздаваме предпазни очила по време на боя с домати. 

Фестивалът Томатина възниква спонтанно през 1945 година, като най-обикновен спонтанен бой с домати между местните жители. През 50-те години на миналия век е забранен с идването на власт на генерал Франко. През последните две десетилетия обаче Томатината придобива огромна популярност не само в Испания, но и по света.