Вижте петте най-богати жени в света

Банковите им сметки са пълни с десетки милиарди

06.06.2016 | 18:55 Редактор: Тодор Петров
Вижте петте най-богати жени в света

Винаги когато става въпрос за класации, отнасящи се основно към богатство, има изненади. Появяват се интересни личности със завидни възможности, които с лекота се справят сами с живота и препятствията, които той им поднася.

Тези хора често служат за вдъхновение и пример, а постигнатото от тях се явява своеобразна мечта за всеки от нас. Стереотипното възприемане че мъжете, като силни половинки, преобладават в света на бизнеса с финанси и власт, среща своята съпротива от дами, доказващи, че определено могат да се оправят в един мъжки свят.

Tialoto.bg предостави списък с топ 5 на най-богатите жени в света:

1. Лилиян Бетанкур
С финансово състояние от 37,1 милиарда долара, Лилиян Бетанкур се нарежда на първо място сред най-богатите жени в света. Тя притежава 33% от L'Oreal – най-голямата компания за производство на козметика, отново в световен мащаб. Френската марка държи в портфолиото си Lancome и Garnier, които отбелязват приходи от 25,3 милиарда долара за 2015 година. Бетанкур наследява дяла и бизнеса от баща си през 1957 година, а нейното богатство се управлява от дъщеря ѝ и двамата ѝ внука от 2012 година насам. От много години, Лилиян Бетанкур подкрепя по-високите такси за най-богатите жители на Франция.

2. Алис Луис Уолтън
Втората подгласничка на най-богатата жена в света е Алис Луис Уолтън. За тези, които не са чували това име преди, ще поясним, че тя е дъщеря на Сам Уолтън – основателят на Wal-Mart. Богатството ѝ възлиза на 33,8 милиарда долара, а към настоящия момент тя е един от управляващите на Walton Enterprises – една от двете компании на семейството. Освен със завидна сметка, Алис е известна и със своята щедрост. През 2011 година тя дарява колекцията си от американско изкуство на собствения си музей Crystal Bridges. Заедно с богатството идва и отговорността – Алис Луис Уолтън не се разминава с нарушения в своята биография. През 1998 година тя е обвинена в шофиране в нетрезво състояние и предизвикан инцидент на пътя. Полицай свидетелства в съда, че по време на разговор с Алис, тя казва: „Знаеш ли коя съм аз?“. През 2011 година, в навечерието на 62-ия си рожден ден, Алис е спряна за превишена скорост, след което се установява, че е под въздействието на алкохол и прекарва една нощ в ареста.

3. Жаклин Баджър Марс
Третата най-богата жена в света е в класацията благодарение на богатството си от 32,8 милиарда долара. Марс, заедно с двамата си братя, е един от собствениците на Mars Inc. Компанията е производител на бонбони (M&M, Snickers, Milky Way), дъвки (Orbit), храна за животни (Pedigree, Whiskas) и пакетирани храни. За 2014 година приходите на компанията възлизат на 33 милиарда долара. През 2013 година дамата се признава за виновна по обвинение за безразсъдно шофиране – тя причинява пътен инцидент, отнел живота на един човек и предизвикал аборт на бременна жена.

4. Сузане Клатен
Родената на 28 април 1962 година бизнесдама има богатство от 19,2 милиарда долара. Тя притежава 21% от Bayerische Motoren Werke – най-големият производител на луксозни автомобили в света. Компанията държи в портфолиото си марки като BMW, Mini и Rolls-Royce. Освен това, Сузане има акции в химическата компания Altana, производителят на карбон SGL Carbon, производителят на кредитни карти Entrust Datacard и компанията за разработване на турбини Nordex. Любопитен факт е, че през 1978 година полицията успява да осуети опит за отвличането на Сузане и майка ѝ.

5. Илейн Маршал
Последната от 5-те най-богати жени в света е директорката на Koch Industries – Илейн Маршал. Нейният бизнес е вторият най-голям в U.S. Конгломератът отчита над 100 милиарда долара приходи за 2015 година. След смъртта на своя съпруг, Пиърс Маршал, Илейн наследява 15% от акциите. Доведеният ѝ баща определя акциите на Koch Industries като скъпоценни камъни в короната. Интересен факт е, че доведената ѝ майка е бившият модел на Playboy – Ана Никол Смит.