Кои са 50-те най-богати милиардери в света?

Вижте къде живеят, на каква възраст са и какъв е източникът на богатството им

06.04.2016 | 14:30 Редактор: Луиза Божинова
Кои са 50-те най-богати милиардери в света?

Разгледани поотделно, личностите, които формират окончателния списък на Топ 50 на най-богатите милиардери в света, са интересни и разпръснати в цял свят. Заедно те са реална сила, с която светът се съобразява: общото им богатство достига 1,46 трлн. долара, което е повече от брутния вътрешен продукт на цели държави като Австралия или Испания.

С помощта на визуализация VisualCapitalist, използвайки последните данни от Wealth-X, дава по-задълбочен поглед към най-богатите милиардери в света, като ги разглежда по възраст, местоположение и източник на богатството им.

Милиардерите по географско местоположение

Лъвският пай на най-богатите милиардери все още идва от САЩ, където се намират 58% от включените в класацията. Останалите са основно в Европа (16%) и Китай (12%), включително Хонконг.

В южното полукълбо има само един милиардер – Хорхе Леман от Бразилия. Той обаче живее в Швейцария.

Изненадващо е, че Обединеното кралство, Канада, Австралия, Япония и Русия нямат нито един представител в Топ 50 на милиардерите.

Милиардерите по възраст

Най-младият милиардер в списъка е Марк Зукърбърг, който е само на 31 години. Най-възрастният пък е Лилиан Бетанкур, основният акционер в козметичния гигант L’Oréal, която е на забележителните 93 години.

Възрастта на милиардерите от технологичния сектор е най-ниска, като средната е 51 години. Средната възраст на всички милиардери извън технологиите е доста по-висока – 72 години.

Семейни връзки

Наследниците Уолтън – Роб, Алис и Джим Уолтън, са потомци на основателя на Wal-Mart Сам Уолтън, като всеки един от тях има лично богатство от по над 33 млрд. долара.

Междувременно синовете и дъщерите на Форест Марс Старши, създателят на империята за шоколадови десерти Mars, също не се справят зле. Форест Младши, Жаклин и Джон Марс притежават по 28,6 млрд. долара.

Братята Чарлз и Дейвид Кох също са високо в класацията, наследявайки богатството, с което стартират, от баща си Фред Кох, основател на Koch Industries. Те успяват да придобият дяловете на другите си двама брата – Фредерик и Уилям, след мащабни съдебни дела през 80-те и 90-те години. Днес братята Кох имат общо състояние за 94,2 млрд. долара.

И други милиардери са свързани помежду си, например като част от едно и също корпоративно семейство и споделяйки успеха от създаването на империи от нулата. Бил Гейтс, Стив Балмър и Пол Алън създават заедно Microsoft, а Лари Пейдж и Сергей Брин превръщат Google в една от най-големите компании в света.

Милиардерите по индустрии

В технологиите, откъдето идват имена като Марк Зукърбърг, Лари Пейдж, Сергей Брин, Бил Гейтс и Лари Елисън, има повече милиардери, отколкото в която и да е друга индустрия – 12.

Най-големите модни брандове и търговци на дребно, като Wal-Mart, Zara, Nike и H&M, също добавят доста милиардери към списъка.

В същото време други индустрии, например медиите, са изключително слабо представени със само две имена от сектора в Топ 50.

Повече новини четете на Investor.bg