Плодове, повишаващи колагена в кожата

Храната в чинията има силно влияние върху нас

09.12.2025 • 21:46 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Плодове, повишаващи колагена в кожата
Плодове, повишаващи колагена в кожата

Красивата кожа започва с малките неща, правени всеки ден, а храната в чинията има силно влияние. Колагенът е протеинът, който поддържа кожата стегната, гладка и еластична. 

Тялото произвежда собствен колаген, но с възрастта, стреса, излагането на слънце и нездравословната диета този процес се забавя, според Times of India.

Плодовете не съдържат директно колаген, но много от тях осигуряват витамин C, антиоксиданти и аминокиселини – ключови нутриенти, които помагат на тялото естествено да го изгражда.

Портокали

Портокалите често се подценяват като "твърде обикновени", но силата им да подпомагат колагена съвсем не е обикновена.

Един среден портокал съдържа около 70 mg витамин C – достатъчно, за да покрие по-голямата част от дневните нужди на тялото за производство на колаген.

Витамин C е искрата, която превръща пролин и лизин (два аминокиселини от храната) в колагенови влакна.

Киви

Кивито е един от най-богатите на витамин C плодове. Малцина знаят, че едно киви съдържа повече витамин C от портокал.

Комбинацията от витамин C, витамин E и антиоксиданти помага на кожата да се защитава от UV стрес и подпомага ензимите, отговорни за създаването на колаген.

Ягоди

Ягодите носят нежна, топла свежест на всяка чиния, а ползите им за кожата са също толкова приятни.

Една чаша нарязани ягоди осигурява около 90 mg витамин C, който стабилизира колагена в кожата и подпомага неговото обновяване.

Папая

Папаята съдържа витамин C и ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилането и може да намали възпалението на кожата.

Витамин C в папаята дава на тялото инструментите, от които се нуждае, за по-ефективно производство на колаген, особено при редовна консумация.

Горски плодове

Боровинките и къпините нямат най-високо съдържание на витамин C, но блестят по друг начин.

Техните антоцианини – дълбоките синьо-лилави пигменти, помагат да се забави разграждането на колагена, като се борят със свободните радикали. В комбинация с храни, богати на витамин C, те създават мощна формула за здрава и еластична кожа.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички