Рецепта за бързо кисело зеле

Не е нужно да е в голямо количество

08.12.2025 • 10:49 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за бързо кисело зеле
Рецепта за бързо кисело зеле

В българската кухня киселото зеле е една от най-обичаните и традиционни зимни храни. То има много ползи заради естествената ферментация, която обогатява зелето с пробиотици, витамини и минерали.

Традиционно се приготвя в бидон или голям буркан през късната есен, но можете да го направите и по-бързо – у дома, в по-малки количества.

Ще ви трябват:

  • една голяма бяла зелка (около 2–3 кг)
  • вода
  • сол

С какво да започнете:

Първото, с което трябва да започнете, е измиването на зелката и премахването на външните увехнали листа. След това я разрежете наполовина и махнете кочана.

На тънки ивички нарежете листата. В голям буркан поставете нарязаното зеле, като може да използвате и пластмасова кутия или малък бидон, който има капак.

Притискайте добре с ръце или дървена лъжица, за да се уплътни и да пусне сок. Между отделните слоеве можете да добавяте подправките.

Важно е зелето да се уплътни максимално, за да няма въздух между него, защото въздухът може да попречи на правилната ферментация.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички