Рецепта за шоколадови бисквити с боровинки

Печете в предварително загрята фурна на 180°C

22.10.2025 • 08:48 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за шоколадови бисквити с боровинки
Рецепта за шоколадови бисквити с боровинки

Ароматът на шоколад с боровинки и хрупкави краища на прясно изпечени бисквити – това е комбинацията, която ще накара всеки да посегне за още една.

Тези шоколадови бисквити с боровинки и черен шоколад са перфектният баланс между сладко и свежо, а приготвянето им е лесно и приятно.

Необходими продукти:

  • масло (меко) - 120 г
  • захар - 100 г
  • кафява захар - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • брашно - 150 г
  • какао - 40 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • щипка сол
  • черен шоколад - 100 г (на капки или настърган)
  • сушени червени боровинки - 70 г

Начин на приготвяне

В голяма купа разбийте маслото, кристалната захар и кафявата захар, докато получите пухкав, кремообразен микс.

Добавете яйцето и ванилията, след което разбъркайте добре, докато сместа стане еднородна и гладка.

Смесване на съставките

В отделна купа пресейте брашното, какаото, бакпулвера и щипка сол. Постепенно прибавете сухата смес към маслената, като разбърквате до образуване на гъсто, ароматно тесто.

Прибавете натрошения черен шоколад и сухите или пресни боровинки.

Разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно в тестото, без да се смачкат.

Оформяне и печене

С помощта на лъжица за сладолед или сладкарска лопатка оформете малки топки от тестото и ги подредете върху тава, покрита с хартия за печене. Оставете леко разстояние между тях, защото при печенето ще се разлеят.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 12-15 минути, докато краищата станат леко златисти, а средата остане мека и сочна.

Поднесете с подходяща напитка

Оставете бисквитите да изстинат върху решетка, за да се запази тяхната текстура. Поднесете ги леко топли с чаша кафе, горещ шоколад или прясно мляко.

За изискан финален щрих може да добавите щипка морска сол отгоре за контраст или листенце мента за свеж аромат.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички