Най-добрите храни за поддържане на мозъка в топ форма

Може да помогнат да предотвратим редица болести

16.09.2025 • 13:26 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Храната, която приемаме, може да промени работата на мозъка ни.
Храната, която приемаме, може да промени работата на мозъка ни.

Храната, която приемаме, има голямо влияние върху начина, по който работи мозъка ни.

Подхранването на мозъка с правилната храна не само подпомага концентрацията по време на училище, работа и ежедневни задачи, но има и дългосрочни ползи за когнитивното ни здраве, според YourTango.

Правилното хранене е в основата на здравето

Правилното хранене може да помогне за предотвратяване на деменция, болест на Паркинсон и други когнитивни заболявания - с други думи, умът ни може да остане "вечнo млад" с напредването на възрастта.

Авокадо – вкусно и здравословно

Авокадото е любимо на милениалите и любителите на късната закуска - с основателна причина. 

То е пълно със здравословни мононенаситени мазнини, които намаляват кръвното налягане и подпомагат здравето на мозъка.

Броколи – зеленчукът за памет

Майка ви е била права, когато е казвала да ядете зеленчуци. Броколито съдържа високи нива на витамин K и холин, които изострят паметта. 

Витамин K дори се свързва с предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Мазна риба – гориво за мозъка

Рибените масла са богати на омега-3 мастни киселини, които подобряват структурата на невроните и увеличават кръвния поток към мозъка. Това подпомага паметта и когнитивните функции.

Слънчогледови семки – източник на омега-3

Ако рибата не е по вкуса ви, семената са отлична алтернатива. Те могат лесно да се добавят към салати, закуски или да се ядат като междинна храна.

Кафе – стимул за ума

Кафето често получава лоша слава, защото влияе на нервната система и се използва като заместител на съня. 

Но то също така е свързано с предотвратяване на когнитивен спад, болест на Паркинсон, Алцхаймер и инсулти.

Тези "храни за мозъка" са богати на полезни съставки, които помагат да задържаме информация, да помним детайли и да поддържаме ума активен. Освен това, те са вкусни и лесни за включване в ежедневното меню.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички