Рецепта от тефтера на баба: Хрупкави банички с кашкавал и сирене

Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност

25.08.2025 • 15:03 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Перфектни за сутрешно кафе или следобеден снакс.
Перфектни за сутрешно кафе или следобеден снакс.

Хрупкави банички с ароматен кашкавал и меко сирене – класическа българска закуска, която се приготвя лесно и бързо. Перфектни за сутрешно кафе или следобеден снакс, тези банички ще донесат домашен уют и апетитен вкус на всяка трапеза.

Необходими продукти:

  • кори за баница - 6-7 бр.

За плънката:

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • сода за хляб - 1 равна ч.л.
  • сирене - 200 г натрошено
  • кашкавал - 100 г
  • олио - за корите

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата, добавя се кисело мляко с разбита в него сода. После се прибавя натрошено сирене и се разбърква добре.

Взима се една кора, половината се поръсва с малко олио, захлупва се с втората половина по дължина.

В средата се намазва с плънка, отгоре се поръсва с настърган кашкавал.

Двата края се събират един върху друг, отново се намазва с плънка и кашкавал. Получава се дълга лента, която се сгъва на три части. Нареждаме в тава.

Така се оформят всички пакетчета, отгоре се намазват с четка от останалата малка част плънката, разбъркана с лъжица-две олио.

Печем баничките в загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички