Морските дарове, които не бива да премахваме от менюто си

Някои видове са по-хранителни

18.07.2025 • 14:50 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Пъстървата е мазна риба, която е концентрирана в омега-3 мастни киселини и мастноразтворими витамини като витамин D.
Пъстървата е мазна риба, която е концентрирана в омега-3 мастни киселини и мастноразтворими витамини като витамин D.

Морските дарове не са просто вкусни – те са пълни с хранителни вещества като протеини, B12, желязо, селен, цинк и витамин D, много от които често липсват в съвременните диети.

Морските дарове са и основният хранителен източник на омега-3 мазнините, ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). EPA и DHA имат мощни противовъзпалителни ефекти върху тялото и помагат за предотвратяване на клетъчно увреждане. Проучванията показват също, че редовната консумация на морски дарове може да намали риска от няколко често срещани здравословни проблеми, като колоректален рак и сърдечни заболявания.

Но не всички морски дарове са еднакви. Някои видове са по-хранителни, с по-ниско съдържание на живак и по-устойчиви от други. А ето и кои са най-здравословните морски дарове, които да добавите към диетата си:

1. Сардини

Въпреки че сардините често се пренебрегват в полза на по-популярни риби като сьомга и пъстърва, те са едни от най-хранителните видове морски дарове. Тези малки рибки са пълни с хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае за оптимално здраве, като протеини, желязо, витамин Е, селен, B12 и калций.

Сардините са толкова богати на омега-3 мастни киселини, че изследователите предполагат, че консумацията на повече сардини може да намали нуждата от добавки с омега-3.

2. Скумрия

Подобно на сардините, скумрията осигурява хранителни вещества като B12 и селен. B12 е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки, неврологичната функция, метаболизма и синтеза на ДНК, докато селенът играе ключова роля в имунната и щитовидната функция и действа като мощен антиоксидант в организма.

Скумрията е също добър източник на минерала магнезий, който е необходим за критични процеси като нервната функция, синтеза на ДНК, регулирането на кръвната захар и кръвното налягане, реакцията на стрес и здравето на костите. Порция от 85 грама осигурява 20% от дневните ви нужди от магнезий.

3. Херинга

Подобно на сардините и скумрията, херингата е богата на омега-3 мастни киселини. Изследванията показват, че херингата е богата на витамин Е, витамин D и B12, както и на минерали като селен, йод, калций и желязо.

Херингата е с ниско съдържание на токсини като олово, кадмий и живак, което я прави питателна и безопасна морска храна, която можете да добавите към диетата си.

4. Миди

Мидите са с ниско съдържание на живак, но богати на няколко основни витамина и минерала, като B12. Порция от 85 грама варени миди покрива над 3000% от дневните ви нужди от витамин B12, което ги прави отличен източник на този критичен витамин. Мидите са богати и на минерали като цинк и селен, и двата от които са от съществено значение за имунната функция.

5. Пъстърва

Пъстървата е мазна риба, която е концентрирана в омега-3 мастни киселини и мастноразтворими витамини като витамин D.

Порция от 85 грама сготвена пъстърва осигурява 645 международни единици (IU) витамин D или 81% от дневните ви нужди. Витамин D насърчава усвояването на калций, който е от съществено значение за поддържането на здравето на скелета. Той също така регулира възпалението в тялото, поддържа имунното здраве и играе други важни роли в организма.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay


  • Последни
  • Четени
1
0 rate up comment rate down comment 0
Йокин
преди 4 месеца
И морето,ПРЕМАХНАХМЕ,не само даровете!!! Сигнализирай за неуместен коментар
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички