Рецепта от тефтера на баба: Солен кекс

Идеалното допълнение към всяко меню

03.07.2025 • 08:23 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Лесна и вкусна закуска за всеки ден.
Лесна и вкусна закуска за всеки ден.

Необходими продукти: 

  • 4 яйца
  • 200 мл кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 100 мл олио
  • 200 г сирене (натрошено)
  • 100 г кашкавал (настърган) – по желание
  • 100 г нарязани маслини (черни или зелени)
  • 2 ч.ч. брашно (пресято)
  • 1 щипка сол (ако сиренето не е много солено)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. Подгответе форма за кекс, като я намажете с малко олио и леко я набрашнете, или използвайте хартия за печене.

В голяма купа разбийте яйцата с щипка сол до получаване на хомогенна смес. Разбъркайте содата с киселото мляко и изчакайте да шупне, след което я добавете към яйцата. Добавете олиото, натрошеното сирене, настъргания кашкавал (ако използвате), както и нарязаните маслини. Разбъркайте добре.

Постепенно добавете брашното и подправките, като разбърквате, докато сместа стане гладка и еднородна. Изсипете я в подготвената форма и печете в предварително загрятата фурна за около 35–45 минути, или до суха клечка.

След изваждане от фурната оставете кекса леко да изстине, преди да го извадите от формата и нарежете.

Снимка: Freepik


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички