Рецепта от тефтера на баба: Тиквички-мезе с марината

Без пържене, без печене - здравословно и леко

29.05.2025 • 22:40 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Бърза подготовка.
Бърза подготовка.

Необходими продукти:

  • 2–3 средни тиквички
  • 100 мл олио
  • 2–3 скилидки чесън (може и повече, по вкус)
  • Сол – на вкус
  • Черен пипер – на вкус
  • 3 супени лъжици оцет
  • (по желание: магданоз, копър или люта чушка за допълнителен аромат)

Начин на приготвяне:

Измийте добре тиквичките и ги нарежете на тънки кръгчета или ленти (по дължина, с белачка или нож). Най-добре е да използвате млади тиквички, които са по-крехки и сочни.

В тенджерка загрейте леко олиото – не трябва да завира, а само да стане топло, колкото да извлече ароматите. Добавете ситно нарязания или пресован чесън, солта, черния пипер и оцета. Разбъркайте и свалете от котлона.

Подредете тиквичките в кутия или купа, като ги заливате с маринатата и внимателно разбърквате. Ако искате още аромат, добавете малко нарязан магданоз, копър или люта чушка.

Покрийте съда и оставете да престои една нощ в хладилника. На следващия ден тиквичките ще са поели от маринатата и ще бъдат готови за консумация.


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички