Рецепта от тефтера на баба: Кюфтета по чирпански

Важна е сместа и овкусяването на каймата

20.05.2025 • 10:04 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Класическа рецепта от българската кухня.
Класическа рецепта от българската кухня.

Едно от обичаните български ястия е кюфтета по чирпански. Всеки си има вариация, според предпочитанията за съставки, гъстота, по-диетичен вариант.

Ето една от класическите рецепти за манджата.

За кюфтетата:

  • 500 г кайма (смес от свинско и телешко е най-добра)
  • 1 яйце
  • 1 глава лук (настърган или ситно нарязан)
  • 2–3 с.л. галета или накиснат хляб във вода или мляко
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. чубрица
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио за пържене
  • Брашно за овалване

За соса:

  • 1 глава лук
  • 1 морков 
  • 1 червена чушка
  • 200 мл доматено пюре или настъргани домати
  • 3-4 картофа
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2–3 с.л. олио
  • 1–2 дафинови листа
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Магданоз
  • Около
  • 500 мл вода или бульон

Начин на приготвяне:

Смесете и объркайте хубаво всички съставки за кюфтетата, оформете ги и ги оваляйте в брашно.

В дълбока тенджера загрейте олиото и запържете нарязаните лук и моркови. Прибавете чушката, доматите, накълцания чесън, червения пипер, солта, черния пипер, дафиновия лист. Прибавете нарязаните на едро картофи. 

Налейте вода или бульон и оставете да заври.

След това прибавете кюфтетата и оставете да къкри на слаб огън около 20–30 минути, докато зеленчуците омекнат и сосът се сгъсти. Накрая се добавя наситнения магданоз.

Снимка: freepik


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички