Каква е тайната за козунак "на конци"?

Всички продукти трябва да са на стайна температура

19.04.2025 | 13:14 Редактор:
Всяко добавяне на маслото трябва да е постепенно.
Всяко добавяне на маслото трябва да е постепенно.

Представяме ви триковете за козунак "на конци" - пухкав и ароматен, точно като от фурната на баба. 

1. Топли продукти и затоплено помещение

Всичко трябва да е на стайна температура - яйца, мляко, масло.

Месенето и втасването трябва да е на топло място - около 28-30°. Студът убива втасването.

2. Замесване – дълго и търпеливо

Месете поне 20-30 минути ръчно или с миксер с приставки. Тестото трябва да стане еластично и гладко.

Всяко добавяне на маслото трябва да е постепенно, като продължавате да месите, докато се усвои напълно.

Тестото се дърпа и удря, буквално.

3. Почивки по време на месене

Месете 10 минути, почини 5. Повтори.

4. Тройно втасване

Първо втасване - в купата, докато удвои обема.

Второ - след оформяне на фитили.

Трето - след сплитане, във формата, преди печене (около 30-40 минути).

Важно: Не препичайте козунака, защото ще изсъхне. Ако отгоре започне да се запича твърде бързо, покрийте с алуминиево фолио.

Снимка: БГНЕС