Представяме ви триковете за козунак "на конци" - пухкав и ароматен, точно като от фурната на баба.
1. Топли продукти и затоплено помещение
Всичко трябва да е на стайна температура - яйца, мляко, масло.
Месенето и втасването трябва да е на топло място - около 28-30°. Студът убива втасването.
2. Замесване – дълго и търпеливо
Месете поне 20-30 минути ръчно или с миксер с приставки. Тестото трябва да стане еластично и гладко.
Всяко добавяне на маслото трябва да е постепенно, като продължавате да месите, докато се усвои напълно.
Тестото се дърпа и удря, буквално.
3. Почивки по време на месене
Месете 10 минути, почини 5. Повтори.
4. Тройно втасване
Първо втасване - в купата, докато удвои обема.
Второ - след оформяне на фитили.
Трето - след сплитане, във формата, преди печене (около 30-40 минути).
Важно: Не препичайте козунака, защото ще изсъхне. Ако отгоре започне да се запича твърде бързо, покрийте с алуминиево фолио.
Снимка: БГНЕС