Ако търсите рецепта за бързи, пухкави и много вкусни мекици, тази е точно за вас. Приготвят се лесно, а резултатът е златисти и меки изкушения, идеални за закуска или следобедно похапване.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1 кофичка кисело мляко (400 г)
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 4 с.л. олио
- 200 г сирене (натрошено)
- Брашно – около 600-700 г (колкото поеме, докато се получи меко, нелепнещо тесто)
- Олио за пържене
В голяма купа разбийте яйцата с киселото мляко. Добавете содата, солта и захарта, след което разбъркайте добре, докато се смесят. Прибавете олиото и натрошеното сирене и отново разбъркайте.
Постепенно започнете да добавяте брашното, като месите, докато се получи меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете тестото да почине за около 30 минути.
След това откъсвайте парчета от тестото и оформяйте топчета. Работете върху леко набрашнена повърхност. В дълбок тиган загрейте обилно количество олио. Всяка топка разточете на кръгла или продълговата форма и изпържете до златисто от двете страни.
Готовите мекици оставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Снимка: Freepik
преди 3 месеца