Рецепта от тефтера на баба: Кифлички

Подходящи са както за закуска, така и за следобедно кафе

06.03.2025 • 17:50 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Класическа домашна рецепта.
Класическа домашна рецепта.

Ако търсите рецепта за меки, ароматни и вкусни кифлички, тази класическа домашна рецепта е точно за вас. Приготвят се лесно, а резултатът винаги е впечатляващ. Подходящи са както за закуска, така и за следобедно кафе.

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 10 г сол
  • 2-3 яйца
  • 150-200 г захар (според вкуса ви)
  • 1 кубче прясна мая (42 г)
  • 70-80 г олио
  • 2-3 ванилии
  • Хладка вода за замесване

За плънка по избор:

  • Шоколад
  • Мармалад
  • Сирене
  • Орехи със захар

В голяма купа смесете брашното със солта и ванилията. Направете кладенче в средата и добавете захарта, яйцата и олиото. Разтворете маята в малко хладка вода с щипка захар и я оставете да шупне за около 10 минути. След това я добавете към останалите продукти.

Постепенно добавяйте хладка вода и месете, докато получите меко и еластично тесто. Оставете го да втаса, покрито с кърпа, докато удвои обема си (около 1 час).

Разделете тестото на малки топчета. Всяко топче разточете на тънка, кръгла кора. Нарежете на триъгълници, сложете малко плънка в широката част и навийте на кифличка.

Подредете кифличките в тава, покрита с хартия за печене, като оставите разстояние между тях. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за още около 20-30 минути.

Загрейте фурната на 180°C. По желание може да намажете кифличките с разбито яйце за златиста коричка. Печете до златисто – около 20-25 минути.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички