Рецепта от тефтера на баба: Тутманик

Любима българска закуска

05.03.2025 • 19:28 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
От бабините рецепти.
От бабините рецепти.

 Тутманикът е любима българска закуска, която може да се приготви лесно и бързо в домашни условия.

  • 500 г брашно
  • 1 кубче жива мая
  • 250 г сирене
  • 3 яйца
  • 1 чаша мляко
  • 1/2 чаша олио
  • 1 ч. л. захар
  • хладка вода (за разтваряне на маята)

Започнете с разтварянето на маята в хладка вода (приблизително 100-150 мл.). Към нея добавете една чаена лъжица захар, за да ускорите процеса на активиране на маята. Оставете я да постои около 10 минути.

В голяма купа пресейте брашното и направете в него малка кладенче. В него излейте активираната мая и започнете да замесвате тестото. Постепенно добавете млякото и олиото. Месете до получаване на гладко и еластично тесто.

Разделете тестото на 3 равни части. Всяка част поръсете с натрошено сирене. Всяка част от тестото разточете на тънка кора и я навийте на руло. След това нарежете рулото на малки "розички".

Внимателно подредете нарязаните розички в предварително намазнена тава. Покрийте тавата с кърпа и оставете да втасат за около 30-40 минути. Загрейте фурната на 180°C и печете тутманика за около 30 минути или до златисто.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички