Класическият кекс е символ на уют и домашен комфорт – прост, но изключително вкусен.
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. олио
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 2 ванилии
- 1 бакпулвер
Начин на приготвяне:
Започнете с отделяне на белтъците от жълтъците. В дълбока купа сложете белтъците и добавете захарта, след което ги разбийте с миксер до получаване на стегнат сняг. Когато белтъците са готови, добавете олиото и продължете да разбивате, докато се смесят добре. След това добавете жълтъците, един по един, като не спирате да разбивате.
В отделна купа пресейте брашното с бакпулвера и постепенно добавяйте сухата смес към яйчената, като разбърквате внимателно с лъжица или шпатула, за да не спадне тестото. След като получите хомогенна смес, я изсипете в предварително намазнена и посипана с брашно форма за кекс. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 50 минути или до суха клечка. След като изпечете кекса, го оставете да се охлади в формата за около 10 минути, след което го извадете и оставете да изстине напълно върху решетка.
Снимка: Freepik
преди 1 месец