За куп процеси в организма има значение витамин В12, включително да помага за репликацията на ДНК, образуването на червените кръвни клетки и генерирането на енергия. Без витамин В12 не можем и сме чувствителни на недостига му – ставаме бавни, уморени, без тонус.
Наскоро учени установиха и че ниските нива на витамин В12 са свързани с развитието на деменция, изследване, за което може да се разбере повече във онлайн издание на Annals of Neurology. Изследването е на екипа на д-р Ари Грийн от Департамента по неврология и офталмология и Института по невронауки Уейл към Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF).
За проследяването на ефектите от липсата на достатъчно витамин В12 изследователите включват в проекта си 231 здрави възрастни хора без деменция или само с леко когнитивно увреждане, което се счита за предвестник на деменция, но не и за такава.
При всички тях стойностите на витамин В12 са били в норма, средно около 414,8 pmol/L. Това е значително над соченото за минимална долна границата - 148 pmol/L. По време на проучването изследователите констатират, че хората с по-ниски нива на активен витамин В12 са с по-бавна скорост на обработка на информацията и реагират далеч по-бавно от останалите на визуални стимули.
Последното също предполага, че се дължи на по-ниската скорост на обработване на визуалните стимули и по-бавно предаване на електрически импулси към мозъка.
Витамин В12 може да се набави с храната, основна причина да се препоръчва разнообразното и богато на полезни вещества хранене е точно осигуряването на необходимите за функционирането на организма и поддържането на добро здраве техни количества.
Витамин В12 може да се набави предимно с консумация на храни от животински произход като телешки черен дроб, миди, стриди, сьомга, риба тон, млечни продукти, както и някои зърнени закуски. Богата на него е и бирената мая.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay