Рецепта за баница за Сирни заговезни

Празникът поставя началото на най-големия пост през годината

25.02.2025 • 08:21 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Бърза рецепта за вкусна баница за празника.
Бърза рецепта за вкусна баница за празника.

Сирни заговезни е тази неделя, 2 март - седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни. 

Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината. Празникът е разпространен в цяла България и е наричан с различни имена - Сирници, Сирни поклади, сирница, рия, запоставане, Прошка, Неделя сиропустна и други. 

На Сирни Заговезни се иска прошка от старите хора в дома, а на трапезата се слага празнична баница.

Начин на приготвяне:

Намажете дъното на тава с масло. Разбийте яйцата и добавете към тях разтопеното масло. Добавете брашното и бакпулвера, сиренето и изварата.

Вземете една кора, поръсете с малко олио (може да използвате четка). Върху нея сложете още една кора; намажете с 2-3 лъжици от яйчената смес, а след това сложете още една кора. Поръсете с натрошеното сирене и извара.

Завийте трите кори на руло и ги поставете в тавата по дължината ѝ, може да се наложи съвсем леко да ги наберете. Така се процедира и с останалите кори.

Можете да нарежете баницата предварително, ако желаете. Баницата се намазва с останалото едно яйце, разбито с малко вода. Печете на 180 градуса за около 45 минути или до готовност. След като баницата е готова, напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа. 

Вижте необходимите продукти в az-jenata.bg

Снимка: freepik


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички