Ястия за трапезата на Месни заговезни

Празникът е с плаваща дата, но се пада осем седмици преди Великден

21.02.2025 • 10:07 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Печете на 180 градуса за около 1 час.
Печете на 180 градуса за около 1 час.

На 23 февруари отбелязваме Месни заговезни. Празникът е с плаваща дата, но винаги се пада осем седмици преди Великден.

На празничната трапеза се слагат различни месни ястия, баници, вкусни сладкиши, погачи и домашен хляб и вино. Може да приготвите бобена салата с лютеница и кисели краставички, печени сарми с кайма и кисело зеле или свинско с кашкавал и кисели краставички, като за предпочитане са сармите.

Печени сарми с кайма и кисело зеле

Продукти:

  • 1 кисела зелка
  • 400 г ориз
  • 250-300 г кайма
  • 1 морков
  • 1 стрък праз
  • ½ чаша олио
  • сол на вкус
  • червен пипер
  • черен пипер
  • щипка джоджен
  • щипка чубрица

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в тенджера. В него задушете лука, моркова, праза. Разбъркайте. Добавете каймата и разбъркайте добре, докато стане на малки парченца. След като се запържат добре, добавете ориза и разбъркайте.

След като стане полупрозрачен, овкусете с червен пипер и добавете една чаша вода. Оставете да ври, докато оризът абсорбира водата.

Навийте сармите, като във всяко листо слагате по една супена лъжица от сместа. Подредете сармите в тава, намазана с олио. Полейте ги с още малко олио отгоре. Покрийте с няколко зелеви листа, за да не изгорят. Налейте малко вода в тавата. Печете на 180 градуса за около 1 час или докато оризът омекне напълно.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички