Диетолози разбиха някои митове за червеното месо

Препоръката е да се консумира не повече от два пъти седмично

11.02.2025 | 08:08 Редактор:
Българинът определено залага на червеното месо.
Българинът определено залага на червеното месо.

Червеното месо има лоша слава, щом стане дума за здравословно хранене. Почти всеки лекар или диетолог ще ви посъветва да ядете по-малко червено месо и повече фибри. 

Диетолози разказаха пред Parade дали червеното месо е здравословно, или не, както и как редовната му консумация може да повлияе на организма. 

Когато определяме дали червеното месо е здравословно, важно е да знаем точно за какъв вид месо говорим. Диетологът Патриция Колеса обясни, че червеното месо се отнася към мускулните меса като говеждо, телешко, свинско и агнешко. 

"Въпреки че червеното месо поражда противоречия през последните години, то може да бъде включено в балансирана диета", казва тя. 

Според нея това месо съдържа хранителни вещества като протеини, желязо и цинк, които не се срещат в много други видове храни. 

"Червеното месо е един от най-добрите източници на хем желязо, форма на желязо, която е с висока бионаличност и лесно се усвоява от тялото. Това го прави особено ценно за хора с ниски нива на желязо или недостиг на желязо", посочва диетологът Кристина Илиен. 

В същото време тя препоръчва червеното месо да се яде не повече от два пъти седмично, пише БГНЕС.

Как се справяте с непрекъснато нарастващите цени на храните?

С много лишения - храня се по-рядко и с по-некачествена храна.
11%
Купувам само най-необходимото и пазарувам основно храни и продукти на промоция.
47%
Свивам разходите за развлечения, пътувания и дрехи, за да имам достатъчно пари за храна.
22%
Правя си седмичен/месечен бюджет за храна и не го надвишавам.
8%
Доходът ми е достатъчно добър, за да не се налага да се лишавам от качествена храна.
11%
Общо 2700 гласа

Снимка: Pixabay