Полезни плодове и зеленчуци за добра хидратация през лятото

Съдържат малко калории

25.06.2024 | 14:32 Редактор: Вяра Димова
Полезни плодове и зеленчуци за добра хидратация през лятото

Карфиолът, прасковите, кокосовата вода, репичките, марулите, качествените ядкови млека и грейпфрутът са полезни храни и напитки ни осигуряват добра хидратация на тялото през цялата година. През летните месеци не бива да допускаме дехидратация, тъй като това увеличава риска от топлинен и слънчев удар. Кои други храни за добра хидратация на тялото да добавите към лятното си меню:

Чушки – червени, зелени, жълти

Чушките са друг невероятно здравословен зеленчук с високо съдържание на вода. Те са богати и на фибри, витамини и минерали, като витамини от група В, витамин С и калий. Съдържат и каротеноидни антиоксиданти, които могат да намалят риска от някои видове рак и очни заболявания.

Краставици

Добавете краставица към салати, студени летни супи, смутита, фрешове. Този зеленчук е  здравословна и хидратираща храна, която можем да консумираме не само през лятото. Краставиците са съставени почти изцяло от вода и също така осигуряват малко количество от някои хранителни вещества, като витамин К, калий и магнезий, които ни помагат да не задържаме излишни течности в организма.

Домати

Доматите имат много ползи за здравето ни. Полезни са здравето на сърцето, хидратират ни и ни помагат да задържаме по-малко вода. Освен това са богати на витамин С, А, ликопен.  

Целина

Под формата на грудка или като стрък, целината е прекрасен зеленчук за салати, супи, фрешове. Тя е богата на фибри и вода и ни помага да поддържаме добра хидратация на организма. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay