Как да изчислим колко въглехидрати да ядем дневно, за да отслабнем?

Замяната на прости с по-сложните им вариации може да ни помогне да контролираме ситостта и глада

04.06.2024 | 09:03 Редактор: Вяра Димова
Как да изчислим колко въглехидрати да ядем дневно, за да отслабнем?

Противно на общоприетото схващане, не е нужно да изключите напълно въглехидратите от менюто си, за да отслабнете. Вашето тяло се нуждае от тях за енергия и в някои случаи те дори могат да подкрепят целите ви за тегло. Богатите на въглехидрати храни могат да бъдат ваш съюзник, особено когато се опитвате да поддържате здравословни килограми и не искате да изпитвате глад през целия ден.

Митът, че макронутриентът може да ви накара да наддадете тегло, не е напълно верен и приемането им няма да ви попречи да загубите мазнини, ако това искате.

Замяната на прости въглехидрати (бял хляб и продукти от брашно като печива, зърнени храни и тестени изделия) с по-сложните им вариации като боб, сладки картофи и пълнозърнести храни може да ви помогне да контролирате ситостта, глада и общия прием на калории. Следователно, така ще успеете да се задържите в килограмите, които желаете, но без да подлагате тялото на допълнителен стрес или риск от развитие на здравословни проблеми.

Колко въглехидрати да ядете дневно, за да отслабнете

Запомнете – пълното отхвърляне на въглехидратите не е необходимо за загуба на тегло. Повечето хора могат да отслабнат, без да изключват тази група. Препоръчително е да приемате между 45 и 65% от дневните си калории от въглехидрати. Намаляването им под този диапазон не се препоръчва за повечето хора, защото това ги лишава от снабдяването с необходимите витамини и минерали.

За да ускорите процеса, вашият лекар или диетолог може да ви препоръча да практикувате диета с ниско съдържание на въглехидрати, за да видите дали има значение. Това означава да се стремите към долния край на препоръчителния дневен прием.

Как да изчислите нуждите си от въглехидрати

Ако знаете колко калории обикновено консумирате дневно, можете да направите лесна сметка, за да намерите своя диапазон с въглехидрати, като използвате правилото за 45 до 65%. Например, ако приемате 1800 калории на ден, това се равнява на 810 до 1170 калории от въглехидрати или 203 до 293 грама на ден. За да опростим нещата, може да използвате формулата по-долу:

Въглехидратна математика: Вашите дневни калории умножени по 45 са равни на долната граница на вашия прием на въглехидрати. За да изчислите това число в грамове, вземете резултата и го разделете на четири.

Четете повече в tialoto.bg.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: pixabay