Какво представлява сънната парализа и как да я разпознаем?

Обикновено не е вредна, но епизодите ѝ могат да бъдат тревожни

30.05.2024 | 08:26 Редактор: Деси Николова
Какво представлява сънната парализа и как да я разпознаем?

Сънната парализа е състояние, което се случва по време на прехода между съня и будното състояние. При епизод на сънна парализа хората са в съзнание и осъзнават обкръжаващата ги среда, но временно не могат да се движат или говорят.

Халюцинациите са често срещани при хора, които изпитват сънна парализа. Тези халюцинации могат да се проявят в различни форми, включително:

  • Халюцинации на натрапник. Включва усещане за заплашително присъствие, страх, чуване и виждане на неща, като сенки в тъмното.
  • Инкубни халюцинации. Включва усещане за стягане или болка в гърдите, затруднено дишане и виждане на фигура, седнала на гърдите.
  • Вестибуларно-моторни халюцинации. Включва усещане за преживявания извън тялото, като например левитация.
  • Сънната парализа може да се появи изолирано (изолирана сънна парализа) или като симптом на медицинско състояние като нарколепсия или гърчове. Повтарящите се епизоди на сънна парализа се считат за парасомния във фазата на REM съня.

Сънната парализа обикновено не е вредна и има тенденция да преминава от само себе си, но епизодите могат да бъдат тревожни.

Въпреки че точните причини за сънната парализата остават неизвестни, учените са идентифицирали няколко рискови фактора. Те включват фамилна анамнеза за парализа на съня, определени личностни черти, нарушения на съня, употреба на вещества и проблеми с психичното здраве.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels