Защо правилната стойка е от съществено значение за вашето здраве и спортни успехи?

Седенето в една и съща позиция за дълъг период от време става все по-разпространено

25.05.2024 | 23:00 Редактор: Деси Николова
Защо правилната стойка е от съществено значение за вашето здраве и спортни успехи?

Стойката на тялото е една динамична променлива, която според различните условия на външната среда и стумилите в организма (независимо дали от опорно-двигателен апарат или вътрешни органи) променя и своите параметри.

Когато са налице различни дисбаланси, които тялото не успява да компенсира, започва необходимостта от повече енергия, с която позицията ни да отговори на гравитацията и да запази максимално ефективно състояние.

Проучвания в САЩ доказват, че при неоптимална стойка дори спортните постижения могат значително да се влошават. А когато се работи в насока за хармонизиране на постурата, то и ефективността на мускулатурата се повишава, с което се подобряват и резултатите.

Седенето в една и съща позиция за дълъг период от време става все по-разпространено, като реално това увеличава натоварването на гръбнака значително повече от динамичната работа, изискваща движение. Налягането в гръбначния стълб варира около 140 mm живачен стълб налягане. Като при приведена позиция то се увеличава значително - до 190 mm. При добавяне на килограми (при склонност към напълняване или вече страдащи от затлъстяване, налягането в гръбнака може да достига 275 mm живачен стълб.

Четете повече в puls.bg

Автор на статията: Д-р Ралица Правова

Снимка: Pexels