Преминаването от цигари към вейпове увеличава риска от рак?

Вейпинг продуктите могат да съдържат и тежки метали като олово

24.05.2024 | 09:17 Редактор: Деси Николова
Преминаването от цигари към вейпове увеличава риска от рак?

Ново проучване от Южна Корея разкрива, че хората, които са започнали да пушат вейпове, след като са спрели цигарите, са по-застрашени от рак на белия дроб.

"Това е първото голямо проучване, което доказва повишения риск от рак на белия дроб при потребителите на електронни цигари след спиране на тютюнопушенето", казва Йон Ук Ким, който е ръководител на проучването, проведено в университетската болница Бунданг в Сеул. 

Учените са изследвали 4 329 288 жители на Южна Корея, които в миналото са пушели цигари. В периода 2012-2021 година 53 354 от тях са развили рак на белия дроб, а 6351 са починали.

Бившите пушачи на конвенционални цигари, които след това са започнали да консумират електронни, са били изложени на по-голям риск да се разболеят и да умрат от тези, които са преустановили всякакъв прием на никотин. 

"Опасните химикали, открити във вейповете, които могат да увредят белите дробове, включват акролеин, формалдехид, диацетил и свръхфини частици, които могат да бъдат вдишани дълбоко. Вейпинг продуктите могат да съдържат и тежки метали като олово", казва Ашли Мерианос от Университета на Синсинати в САЩ, предаде DW.

Течностите за електронни цигари могат да съдържат много ниска концентрация на различни химикали, за които е известно, че причиняват рак. Употребяващите ги интензивно вдишват тези химикали многократно всеки ден, а и в продължение на години. 

До момента не е известно каква степен на консумация е достатъчна, за да причини рак. От друга страна, изследвания сочат, че използването на вейпове за кратък период от време - по-малко от две години - не води до ръст в онкологичните диагнози. 

Последното проучване от Южна Корея е част от няколко скорошни публикации, които показват, че вейповете могат да повишат риска от разболяване от рак в по-късен етап от живота, поне за хората, които преди са пушели конвенционални цигари. Проучване, публикувано през март 2024, установи, че потребителите на вейпове и пушачите на цигари имат сходни промени в ДНК на клетките в устата си.

Снимка: Pixabay