Домашни репеленти, с които да държим кърлежите надалеч

Използвайте чесън или оцет

10.05.2024 | 09:29 Редактор: Вяра Димова
Домашни репеленти, с които да държим кърлежите надалеч

Избуялата растителност е идеална среда за кърлежите, които дебнат хора и животни, за да се впият в кожата им и да смучат кръв. За да отблъснете нападателите, използвайте средства, които издават неприятна за тях миризма.

Важна роля играят чесънът, оцетът, етеричните масла, някои билки като здравец и розмарин. Можете и да си направите домашен репелент, с който да мажете кожата си или да пръскате дрехите си.

Ябълков оцет

Смесете 2 части ябълков оцет с 1 част вода. Добавете 20 капки от любимото си етерично масло. Разсипете в шишенца със спрей. Носете със себе си навън и се пръскайте на всеки 4 часа.

Евкалиптово масло

Смесете 20 капки етерично масло от евкалипт със 100 мг дестилирана вода и сипете в шишенце със спрей. Разклатете преди да напръскате върху кожата, дрехите и обувките.

Алкохол

Сипете в тъмна спрей бутилка 30 мл силен алкохол (етилов спирт, водка, домашна ракия). Капнете вътре по 30 капки етерично масло от здравец и от кедрово дърво, 10 капки етерично масло от чесън и разклатете енергично. Допълнете с още 90 мл дестилирана вода. Пръскайте върху дрехите и обувките, като всеки път разклащате бутилката, пише "Труд".

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: pixabay