Консумацията на фурми забавя стареенето и подобрява мозъчната функция

Чудесен заместител на захарта

08.05.2024 | 22:33 Редактор: Толя Стоянова
Консумацията на фурми забавя стареенето и подобрява мозъчната функция

Едни от най-полезните сушени плодове са фурмите. Те са чудесен заместител на захарта, ако се опитвате да я избегнете. Обаче са и също толкова богати на естествени захари, с които е добре да се внимава и да се взима предвид количеството, което консумирате, защото то засяга кръвната захар. Но ако сте внимателни, ще се радвате на ползите от тях за вашето здраве.

Фурмите са един от най-богатите източници на фибри. Наред с тях те доставят на организма витамин К, фолиева киселина, мед, магнезий, манган, желязо, калий, протеини и витамини от група В. Цялата тази прекрасна комбинация прави фурмите полезни от какъвто и ъгъл да ги погледнете. Освен това са и прекрасен източник на антиоксиданти - са много ценни, що се отнася до борба с възпаленията и стареенето на клетките. Колкото повече антиоксиданти добавяте в храненето, толкова повече потискате възпаленията и забавяте стареенето, причинено от оксидативен стрес.

Подобряват и мозъчната функция. Богатството на витамини от група В във фурмите ги прави особено полезни за мозъка и нервната система. Антиоксидантите в допълнение забавят стареещите и дегенеративните процеси в мозъка, които са предпоставка за деменция и болест на Алцхаймер.

Четете повече в az-jenata.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pexels