Клемон - французинът, който популяризира фолклора ни

От 11 години Клемон Боло-Суков живее в България

07.05.2024 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова

Французин популяризира българския фолклор. Вече години наред Клемон е пленен от магията на неравноделните български ритми и приема за свой втори дом нашата страна.

Той е ексцентричен французин, чиято душа тупти в българските ритми. 11 години Клемон Боло-Суков живее в България. И макар по професия да е фризьор и гримьор, той е отдаден на магията на неравноделните ритми. А освен хоби народните танци се превръщат и в негова втора професия, в момента е на път да завърши и докторантура, посветена на българската фолклорна традиция.

"Голямо удоволствие - това носи на душата фолклорът, винаги ми е приятно да играя. Когато бях тийнейджър, в моя плейлист имаше френски и поп песни, но и български фолклор", сподели той.

В родния Дижон Клемон попада в ансамбъл "Гайда", в който танцуват французи - всички пленени от магията на Балканите.

"Започнах да играя при тях и сърцето биеше повече на българските ритми и мелодии. В моето семейство са играли валс, салонни танци, но фолклор, дори местният бургундски не го знам, аз го разпознавам, но не мога да го играя", допълни Клемон.

Първоначално той идва често на почивки в България, впоследствие се установява трайно у нас.

"Реших, че стига толкова с тези почивки и направо да идвам да живея тук", сподели французинът.

Дори прави постъпки да стане и български гражданин. Освен че владее до съвършенство българските народни танци, Клемон говори и отличен български език. Той си има любима дума и тя е "благодаря".

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа