Ползите от горещата вана не са никак малко

Премахва стреса

07.05.2024 | 13:21 Редактор: Беатрис Младжова
Ползите от горещата вана не са никак малко

Много преди да се появят съвременните спа процедури, с които сме свикнали, хората по света са се къпели в естествени горещи извори за лечебни, хигиенни, религиозни и културни цели. Има причина много здравни курорти в миналото да са били традиционно на мястото на горещ извор.

Топлите води не само са успокояващо място за почивка, но тъй като водите идват директно от земята, те съдържат минерали като магнезий, калий и литий (в различни комбинации), за които се смята, че лекуват или подобряват всичко – от артрит и лошо храносмилане до сифилис и псориазис. Ето някои от документираните положителни резултати за здравето от вземането на гореща вана.

1. Подобрява психичното здраве

Седенето в гореща вана може да има положително въздействие върху психичното здраве и релаксацията, според малко проучване на 38 участници през 2018 година. Хората също така съобщават за намалено чувство на напрежение, гняв, враждебност, депресия и унилост.

2. Премахва стреса

Всеки се справя със стреса по свой начин, а предпочитаният метод на някои хора е вземането на гореща вана. Стресът може да бъде предизвикан от толкова много неща, така че ако търсите време за себе си или за почивка от умственото си натоварване, ваната е чудесен начин да се отпуснете, да си починете от работа, да ограничите скролването в социалните мрежи – каквото и да е. Това ще помогне на мозъка да забави работа и да си вземе съзнателна почивка.

3. Поддържа здравето на сърцето

Вземането на гореща вана може да подобри вашето сърдечносъдово здраве, според проучване от 2020 г. в Япония, публикувано в списание Heart. Изследователите са наблюдавали повече от 30 000 души на възраст между 40 и 59 години за период от 19 години и са открили, че участниците, които често са вземали топли вани, са имали намален риск от сърдечносъдови инциденти.

Четете повече в tialoto.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pexels